Kde se používaly dvoudobé motory?

Obsah

Kde se používaly dvoudobé motory?

Kde se používaly dvoudobé motory?

Dvoudobé motory měly také některé malé japonské automobily (Kei Car). Nejdéle se dvoudobé motory udržely ve vozech Trabant a Wartburg, jejichž výroba byla ukončena kolem roku 1990. Dodnes se s dvoudobým motorem setkáte v řadě motocyklů. V šedesátých letech dvacátého století se na trhu objevily první automobily s motorem s rotujícími písty.

Proč se používají přeplňované naftové motory?

Moderní přeplňované naftové motory montuje řada automobilek, jejich nevýhodou je vyšší cena, která může být kompenzována nižšími provozními náklady. Dvoudobé naftové motory se používaly pouze zřídka v některých nákladních automobilech, do běžných osobních vozů se nemontovaly.

Co se říká naftovým motorům?

Naftovým motorům se říká vznětové, palivo se zde vznítí samo velkým teplem při silném stlačení. Alternativními palivy mohou být například propan−butan (LPG), zemní plyn (CNG), bionafta nebo alkohol.

Co používají závodní motory pro formuli 1?

Moderní závodní motory ve formuli 1 používají ventily zavírané pneumaticky a ne pružinami, otvírání ventilů zajišťují klasické vačky. S touto technikou přišel jako první Renault koncem osmdesátých let a převzali ji další výrobci motorů pro F1.

Související příspěvky: