Proč pacienti s chronickým selháním ledvin?

Obsah

Proč pacienti s chronickým selháním ledvin?

Proč pacienti s chronickým selháním ledvin?

Pacienti s chronickým selháním ledvin mají mnohem vyšší riziko předčasného úmrtí, navíc se jim výrazně zhoršuje kvalita života. Například dialýza sice některé funkce nahrazuje, zdaleka ale neumožňuje normální život. Do nemocnice musejí dojíždět třikrát týdně, dialýza trvá čtyři hodiny.

Jaké jsou příčiny selhání ledvin?

Kromě těchto hlavních příčin se ale lékaři setkávají s poměrně vysokým množstvím pacientů (30 až 40 procent), u nichž není jasné, co selhání ledvin způsobilo. Pacient přijde k lékaři až ve fázi, kdy už ledviny selhaly, a lékař už prvotní příčinu určit nedokáže. Právě tomu by měl zabránit včasný screening.

Proč je lidí se selháním ledvin málo?

Ledviny především filtrují a vylučují z těla odpadní produkty. Regulují také krevní tlak, chrání pevnost kostí a podporují tvorbu červených krvinek, které v těle přepravují kyslík. Vysoká úmrtnost na nemoci srdce a cév je jedním z důvodů, proč je lidí se selháním ledvin relativně málo.

Jaký je odhad filtrační funkce ledvin?

Vyšetření vzorku moči a odhad filtrační funkce ledvin stojí asi 60 korun. A jak ve středu připomněl předseda České diabetologické společnosti Milan Kvapil, neléčené diabetické postižení ledvin vede k jejich selhání a následně i k smrti. „Po pěti letech od odhalení selhání ledvin přežívá jen 30 procent nemocných,“ řekl.

Související příspěvky: