Proč se rozložení půd ovlivňuje?

Obsah

Proč se rozložení půd ovlivňuje?

Proč se rozložení půd ovlivňuje?

Rozložení půd je ovlivněno mnoha faktory. Jedním z nejpodstatnějších je hornina, nad kterou půda vzniká, protože půda vzniká díky rozpadu mateční horniny. Tedy z určité horniny můžeme dostat jen určitou půdu. Dalším faktorem je nadmořská výška a s ní související biota.

Jak vzniká půda?

Půda vzniká zvětráváním tzv. matečné horniny, na kterou působí společně s povětrnostními podmínkami také mikroorganizmy, rostliny a živočichové. Je to dlouhý proces. Půda, ve které dnes pěstujeme plodiny, je stará až 15 000 let. Půda je nenahraditelná, je důležité ji chránit.

Jak vzniká pevné složka půdy?

Pevná složka půdy vzniká rozpadem a rozkladem hornin. Půda obsahuje primární a sekundární (jílové) minerály. Do pevné složky půdy se zpravidla zahrnuje organická neživá (humus) a živá složka.

Co jsou základní vlastnosti půdy?

Takže základní vlastnosti půdy jsou: 1 vodní propustnost (půda je porézní forma, která prochází dobře, ale tato vlastnost závisí na struktuře a mechanickém... 2 kapacita vlhkosti (na druhé straně je půda schopna zadržet určité množství vlhkosti, čímž napájí kořeny rostlin); 3 ztráta vody (schopnost půdy zvyšovat vodu póry půdy). More ...

Související příspěvky: