Kdy potřebujeme energii na Zemi?

Obsah

Kdy potřebujeme energii na Zemi?

Kdy potřebujeme energii na Zemi?

Lidstvo na celé Zemi spotřebuje každou vteřinu 10 TW (terrawattů), což je 10 000 000 000 000 wattů. Z čeho tuto energii vlastně získáváme? Po zralé úvaze dojde většina z nás zřejmě k názoru, že převážně z fosilních paliv. Ale dnes je už jasné, že tyto zdroje energie nemají žádnou budoucnost.

Co se dá přeměnit na sluneční energii?

Sluneční energie se dá přeměnit na všechny potřebné druhy energie. Zatím si zbytečně ničíme vzduch, půdu, vodu a potraviny místo abychom se snažili co nejvíce využívat alternativní zdroje energie. Možná někdo z Vás namítne, že máme jaderné elektrárny, ale ty jsou pořád ještě velkým nebezpečím a potom je tu problém jaderného odpadu.

Jaká je spotřeba sluneční energie ročně?

Na zemském povrchu, v oceánech a atmosféře se tedy na přechodnou dobu absorbuje ročně 3.4-4.0 krát 1015GJ sluneční energie. Poslední hodnota se zdá být nejbližší skutečnosti. Lidská výroba (a spotřeba) dodatečné energie ročně je téměř přesně jedna desetitisícina sluneční dodávky.

Co je sluneční energie v paprscích slunce?

V paprscích slunce na nás ale každou vteřinu dopadá 180 000 TW. Přitom sluneční energie je čistá (vůči zemi) a je jí zatím dostatek (zásoby vodíku ve Slunci stačí na deset miliard roků). Sluneční energie se dá přeměnit na všechny potřebné druhy energie.

Související příspěvky: