Jaké jsou vlastnosti tvrdého pájení?

Obsah

Jaké jsou vlastnosti tvrdého pájení?

Jaké jsou vlastnosti tvrdého pájení?

Při tvrdém pájení se spojují dva kovy ohřátím a roztavením přídavného materiálu (slitiny), který se naváže na oba kusy kovu a spojí je. Přídavný materiál musí mít samozřejmě teplotu tání nižší než spojované kovové díly. Tvrdým pájením je možné spojovat nepodobné kovy, jako jsou hliník, stříbro, měď, zlato a nikl.

Co jsou měkké pájení a svařování?

Měkké pájení, tvrdé pájení a svařování jsou všechno metody spojování dvou nebo více kusů kovu a vybraných jiných materiálů. Jsou to také metody používané k vyplňování mezer v kovových dílech. Při svařování musí být oba kovy (nebo termoplasty) podobné. Není například možné navařovat měď na ocel.

Co je svařování nebo sváření?

Svařování nebo sváření je proces, který slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje dvou a více součástí. Obecným požadavkem na proces svařování je vytvoření takových termodynamických podmínek, při kterých je umožněn vznik nových meziatomárních vazeb.

Co se používalo při měkkém pájení?

Pájka se kdysi vyráběla hlavně z olova, ale ohledy na životní prostředí vedou průmysl k používání bezolovnatých alternativ. Při měkkém pájení se stejně jako u tvrdého pájení a svařování používá tavidlo k očištění kovových povrchu a k usnadnění tečení pájky po spojovaných dílech. Měkké pájení se také používá k propojování elektronických součástek.

Související příspěvky: