Proč je sója plnohodnotná?

Obsah

Proč je sója plnohodnotná?

Proč je sója plnohodnotná?

Sója bsahuje nejvíce plnohodnotných bílkovin ze všech plodin. Ač nemá její konzumace ani pěstování v naší zemi dlouhou tradici, získává si stále více lidí. Patříte-li mezi ně, zkuste si ji vypěstovat. Proč ji pěstovat?

Kde se daří Soje?

Oválná, podlouhlá nebo kulatá semena mají různé zbarvení. Setkáte se s šedými, zelenými, žlutými, hnědými nebo černými semeny. Sóje se daří v kukuřičných a řepných oblastech, hlavně na jižní Moravě a v Polabské nížině. Nesnáší těžké, kyselé a zamokřené půdy. Potřebuje střední, humózní, výhřevnou půdu s dostatkem živin.

Proč je sója špatně stravitelná?

Sója jako luštěnina či ve formě mouky je pro člověka špatně stravitelná. Naštěstí existuje mnoho způsobů úprav, jež si s touto překážkou poradí. Zvolit můžete i některý z výrobků, které se začaly nejprve rodit ve východní Asii. Mezi nejznámější patří tofu alias sójový tvaroh či sýr, jenž se vyrábí rozemletím sójových bobů.

Proč soja prospívá?

Sója – prospívá, nebo škodí? 1 Goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy. Zdravá štítná žláza reguluje metabolismus a její poškození může vést k... 2 Fytáty, které omezují využití živin, jako jsou minerální látky vápník, hořčík, železo anebo zinek, ze stravy. 3 Antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin. Obsah antinutrientů je považován za příčinu spojení konzumace... More ...

Související příspěvky: