Co je složená závorka?

Obsah

Co je složená závorka?

Co je složená závorka?

Složená závorka (v množném čísle pak složené závorky) sice není v běžném zápisu textu příliš používaná, ale má široké využití v matematice a informatice. Napsat ji na počítačové klávesnici není zase tak složité a existuje hned několik způsobů, které si nyní popíšeme. ZÁPIS PŘES ASCII KÓDY

Co jsou závorky?

Závorky jsou specifická interpunkční znaménka užívaná především ve dvojici (levá a pravá), nicméně existuje i řada případů, kdy tomu tak není. Existuje jich pět základních typů, přičemž některé se používají i ve zdvojené verzi. Konkrétně jsou to kulaté, hranaté, složené, lomené a svislé.

Jaké jsou závorky v češtině?

Mohou mít různou podobu –⁠ v češtině jsou nejběžnější (a nejvhodnější) tzv. kulaté ( ), dále se používají závorky hranaté [ ] –⁠ ty se v jazykových příručkách speciálně používají pro znázornění výslovnosti –⁠ a složené { }. Případně lze užít i závorek ostrých 〈 〉 či tvořených lomítky / /, v běžných textech však doporučujeme se jim spíše vyhýbat.

Jaké jsou závorky pro genderově korektní vyjadřování?

Závorky lze v některých případech užít i pro genderově korektní vyjadřování, např. nabídku zpracoval (a): …, obvykle se však v těchto případech užívá lomítko (viz Lomítko ). V právních a podobných textech se do kulatých závorek někdy dávají čísla odstavců, např. (3).

Související příspěvky: