Jaká je časová konstanta pro měření teploty kapaliny?

Obsah

Jaká je časová konstanta pro měření teploty kapaliny?

Jaká je časová konstanta pro měření teploty kapaliny?

Při měření časově proměnné teploty je třeba vzít v úvahu dynamické vlastnosti čidla. Měření teploty kapaliny (vody) je z tohoto hlediska bezproblémové, časová konstanta je řádově sekundy, kdežto při měření teploty nepříliš rychle proudícího vzduchu může časová konstanta u robustnějších čidel přesáhnout i 5 minut.

Jak je definována teplotní stupnice?

Stupnice má definována 17 pevných teplotních bodů, relativně snadno fyzikálně realizovatelných - odpovídají rovnovážným stavům mezi fázemi určitých látek. Podle této stupnice pak metrologické služby kalibrují své etalony. Aby naměřená hodnota teploty byla správná, je nutné dodržet určité zásady.

Jaký je odpor snímače pro stanovení teploty?

U elektrických teploměrů se ve snímači převádí teplota na elektrickou veličinu (napětí, odpor), která je vyhodnocena elektronickým obvodem a převedena na teplotní údaj. Jsou založeny na teplotní závislosti elektrického odporu kovů nebo polovodičů. Odpor snímače pro stanovení teploty se zjišťuje podle Ohmova zákona.

Co je Celsiova teplotní stupnice?

V běžné praxi se používá Celsiova (teplotní) stupnice, která má jednotku °C (1°C=1K), °C vznikl historicky jako 1/100 rozpětí mezi bodem tuhnutí a bodem varu vody. Termodynamickou teplotu je zvykem označovat T (K) a Celsiovu teplotu t (°C). Vzájemný vztah stupnic je

Související příspěvky: