Kde pochází pokrm hummus?

Obsah

Kde pochází pokrm hummus?

Kde pochází pokrm hummus?

Slovo hummus pochází z tureckého slova humus, které je odvozené z arabského ḥimmaṣ - cizrny, základní složky tohoto jídla. Nejstarší recept na pokrm podobný současnému humusu, který se ale obešel bez tahini a česneku, pochází ze 13. století z Egypta. Hummus se v současné podobě poprvé objevil až na konci 19. století v Damašku.

Co je hummus arabský?

Hummus je arabský pokrm připravovaný z cizrny (římského hrachu). Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně. Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny.

Proč je hummus bohatý na nenasycené tuky?

Díky cizrně, sezamovému semínku a olivovému oleji je hummus bohatý na nenasycené tuky. Tyto tuky jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku a mají na lidské zdraví mnohem příznivější vliv než tuky nasycené, které se vyskytují zejména v živočišných potravinách.

Kde se hummus objevil v současné podobě?

Hummus se v současné podobě poprvé objevil až na konci 19. století v Damašku. Někteří tvrdí, že hummus vznikl v Turecku. Jiná pověst říká, že se zrodil za sultána Saladina, který se proslavil boji s křižáky.

Související příspěvky: