Co je thajským jazykem?

Obsah

Co je thajským jazykem?

Co je thajským jazykem?

Thajským úředním jazykem je thajština, kterou se mluví a píše v centrálním Thajsku. Tento dialekt se úspěšně stal komunikačním jazykem všech thajských i ne-thajských etnických skupin v království. Ovšem Thajci rodilí v různých oblastech hovoří s odlišnými tónovými přízvuky a s mírně se lišícím slovníkem.

Jaký je thajský systém přepisu?

Thajská vláda užívá Královský thajský všeobecný systém přepisu (Royal Thai General System - RTGS) pro úřední vládní dokumenty v angličtině a pro značení na silnicích. Přesto se objevují místní variace názvů hotelů, silničních ukazatelů směru, nabídek atd., a to v takovém rozsahu, že to mezi návštěvníky působí zmatek.

Jaký je význam slabik v thajštině?

V thajštině může být význam jednotlivých slabik změněn prostřednictvím různých tónů - v standardní centrální thajštině je jich pět: nízký tón, střední tón, klesající tón, vysoký tón a stoupavý tón. Například, v závislosti na tónu, slabika maj může znamenat "nový", "hořet", "dřevo", "ne" nebo "tázací částici".

Co se děje na slovanských jazykech?

Na českém, nejzápadnějším větví rodiny slovanských jazyků je něco opravdu úžasného. Má jeden zcela jedinečný zvuk, "zvuk rz" uprostřed příjmení skladatele Antonína Dvořáka, který pepře jazyk a dodává mu koření.

Související příspěvky: