Kde je žádost o důchod?

Obsah

Kde je žádost o důchod?

Kde je žádost o důchod?

Na místně příslušné OSSZ je sepsána žádost o důchod, která je následně zaslána k vyřízení na ČSSZ. Žadatel bude již jen čekat na kladné vyřízení jeho žádosti a pravidelné měsíční zasílání důchodu (nejjednodušší způsob je na účet).

Jak dlouho můžete odejít do důchodu?

Pokud je váš důchodový věk je nižší než 63 let a zároveň splňujete potřebnou dobu pojištění, můžete do důchodu odejít až o 3 roky dříve. Jestliže máte důchodový věk určen alespoň na 63 let, vzniká nárok na odchod do předčasného důchodu ve chvíli, kdy splníte potřebnou dobu pojištění a dosáhnete věku alespoň 60 let.

Jaký je výpočet důchodu?

Výpočet důchodu. Důchod se skládá ze dvou složek, základní výměry, která je stanovena pevnou částkou a nyní činí 3 490 Kč měsíčně, a procentní výměry, která se stanoví individuálně procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění. Výpočtový a vyměřovací základ. Výpočtový základ se určí redukcí osobního vyměřovacího ...

Kdo má nárok na starobní důchod?

Podmínkou nároku na starobní důchod je získání potřebné doby pojištění a dosažení stanoveného věku (tj. důchodového věku, popř. věku od něho odvozeného nebo věku 65 let). Od 1. 1. 2010 došlo k některým změnám zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění (dále jen „zdp“).

Související příspěvky: