Proč je magnetické pole Země dipólové?

Obsah

Proč je magnetické pole Země dipólové?

Proč je magnetické pole Země dipólové?

Magnetické pole Země má převážně dipólový charakter, to znamená, že rozložení siločar je podobné siločarám v okolí tyčového magnetu. Jeho osa neprochází středem Země, ale je na povrchu Země přibližně o 520 kilometrů odkloněna. Poloha magnetických pólů driftuje různou rychlostí.

Co je magnetické pole zeměpisné?

Země je ohromným tyčovým magnetem se dvěma póly, který okolo sebe vytváří magnetické pole. Magnetické pole je generováno tekutým kovovým jádrem planety. Magnetické póly nejsou úplně na stejném místě jako póly zeměpisné, navíc jsou obrácené.

Kde se magnetické pole Země nachází?

Magnetické pole Země sahá až sto tisíc kilometrů daleko od planety. Na přivrácené straně ke Slunci je ale vlivem slunečního větru zmáčklé a na odvrácené pro změnu protáhlé. Jde o důležitý jev pro ochranu biosféry respektive pozemského života na povrchu.

Jaké jsou magnetické póly Země?

Anglický lékař a fyzik William Gilbert začátkem 17. století zjistil, že Země je vlastně obrovský magnet, který vytváří kolem Země magnetické pole. Místa, kde se sbíhají siločáry magnetického pole Země generovaného pohybem železného jádra, se nazývají magnetické póly.

Související příspěvky: