Kdo se pokusil strhnout pyramidu v Gíze?

Obsah

Kdo se pokusil strhnout pyramidu v Gíze?

Kdo se pokusil strhnout pyramidu v Gíze?

Turecký guvernér a druhý sultán dynastie Ajjúbovců se pokusili pyramidy strhnout, což se jim naštěstí nepodařilo. I přesto poškodili Menkaurovu pyramidu, na jejímž severním svahu zůstala vertikální díra. Tři pyramidy v Gíze jsou vyrovnány přesně v souladu se souhvězdím Orion.

Kdo postavil pyramidu v Gíze?

Velká pyramida v Gíze je nejstarší ze sedmi divů světa a poslední aktuálně existující. Odhad počtu pracovníků, kteří pyramidy stavěli, se velmi liší. Předpokládá se však, že se na stavbě podílelo nejméně 100 000 lidí. Pyramidy v Gíze chrání Velkou sfingu, největší monolitní sochu na světě.

Jaká je velikost pyramidy v Gíze?

Podle odhadů se Velká pyramida v Gíze skládá ze 2,3 milionů kamenných bloků, které váží od 2 do 30 tun. Některé dokonce váží přes 50 tun. Dříve byly pyramidy pokryty dekorativním kamenem, z vysoce leštěného bílého vápence. Tyto kameny odrážely sluneční světlo a pyramidy díky nim zářily jako drahokamy.

Kdy byla pyramida v Gíze postavena?

Až do doby, kdy byla v Anglii postavena Lincolnská katedrála Panny Marie v roce 1311, držela Velká pyramida v Gíze titul nejvyšší budovy na světě. Pyramida držela rekord nejméně 3000 let. Velká pyramida v Gíze je nejstarší ze sedmi divů světa a poslední aktuálně existující. Odhad počtu pracovníků, kteří pyramidy stavěli, se velmi liší.

Související příspěvky: