Jaký byl trest smrti v Československu?

Obsah

Jaký byl trest smrti v Československu?

Jaký byl trest smrti v Československu?

Trest smrti byl v Československu zákonný a užívaný před jeho zrušením v roce 1990. Tohoto zrušení se drží i nástupnické státy Československa, takže v současné době ani v České republice, ani na Slovensku, není trest smrti legální.

Co je nejvyšší trest smrti?

Trest smrti. Trest smrti neboli nejvyšší trest, či také absolutní trest, je trest, který předpokládá usmrcení (neboli popravu) člověka odsouzeného za trestný čin, za který je dle platného trestního práva možné tento trest uložit (v dřívějších dobách byly takovéto trestné činy nazývány hrdelními zločiny ).

Kdy byl trest smrti zrušen?

Trest smrti byl s výjimkou let 1787 – 1795, kdy byl nakrátko zrušen císařem Josefem II., obvyklým trestem v Habsburské monarchii a také v Československu.

Proč EU bojuje proti trestu smrti?

EU bojuje proti trestu smrti různými způsoby: 1 zakazuje obchod se zbožím, které lze použít k mučení a výkonu trestu smrti 2 využívá obchodní politiku k podpoře dodržování lidských práv 3 podporuje nevládní organizace, které dělají osvětu, monitorují a dokumentují situaci v zemích, které trest smrti... 4 jako stálý pozorovatel v OSN je EU důrazným zastáncem všech kroků ke zrušení... More ...

Související příspěvky: