Proč jsou netopýři nezastupitelní?

Obsah

Proč jsou netopýři nezastupitelní?

Proč jsou netopýři nezastupitelní?

Netopýři jsou v přírodě nezastupitelní už tím, že létají a loví v noci. To dělá jen velmi málo ptáků a ani ti netopýrům nekonkurují, protože loví jinak. Většina našich netopýrů chytá létající hmyz, mezi nímž jsou druhy obtížné a škodlivé. Tak např. jeden netopýr hvízdavý za jednu noc zkonzumuje až 2500 komárů!

Kdo jsou netopýři?

Netopýři jsou zajímaví a sympatičtí živočichové, kteří patří mezi savce. Létání jim umožňuje kožní blána napnutá mezi prodlouženými prsty předních končetin (kromě palce), záprstními kůstkami, boky těla, zadními končetinami a ocasem. Při odpočívání se zavěšují obyčejně hlavou dolů, ale mnozí dovedou také lézt po pevném podkladu.

Kde se netopýři loví?

Potravu loví buď ve vzduchu nebo ji sbírají z listí stromů, ze země nebo z vodní hladiny. Strach z upírů je zbytečný, protože žádný z evropských druhů se neživí krví. Také pověra, že netopýři se zaplétají ženám a dívkám do vlasů, je nepravdivá. Netopýři jsou aktivní v noci, ale některé druhy vyletují již za šera a výjimečně i za bílého dne.

Proč se k vám nastěhují netopýři?

Na noc, nebo i na delší dobu, se k vám nastěhují netopýři. Netopýři nejsou lidem nebezpeční, naopak jde o užitečné a chráněné živočichy, ale jako spolubydlící za mnoho nestojí. Jak si je domů nepustit? Jednoduše. Víme, reklamy jsou otravné. A respektujeme, že je máte vypnuté :-) Budeme rádi, když nás podpoříte jinak.

Související příspěvky: