Proč je zpětná vazba nepříjemná?

Obsah

Proč je zpětná vazba nepříjemná?

Proč je zpětná vazba nepříjemná?

Na první pohled by se mohlo zdát, že zpětná vazba je nepříjemná jednostranně – pro toho, kdo zpětnou vazbu přijímá, nikoliv pro toho, kdo ji podává. Do jisté míry je však vnímání této situace dáno rozdíly v osobnostním nastavení osoby, která zpětnou vazbu podává.

Jaké je předávání zpětné vazby?

Před samotným předáváním zpětné vazby by mělo být příjemci sděleno: Diskrétnost – podávání zpětné vazby by mělo probíhat výhradně mezi čtyřma očima (pokud se nejedná o podávání hromadné zpětné vazby, například za ukončený projekt). Ošetříte tak případné negativní pocity příjemce v případě, že se bude jednat o spíše kritickou výpověď mluvčího.

Jak získáváme zpětnou vazbu?

Podstatné je, že pomocí zpětné vazby získáváme důležité informace – pohled zvenčí, často konstruktivně kritický, kterého bychom sami nebyli schopni z důvodu subjektivního zatížení. Zkreslený pohled na sebe může být zapříčiněn našimi vlastními obranami či snahou udržet si svou důstojnost a sebevědomí.

Proč je zpětná vazba náročnější?

V práci vedoucích pracovníků však získává zpětná vazba další rozměr a patřičnou vážnost – a to především proto, že se stává hlavní podstatou motivačních nebo hodnotících pohovorů. Podávání zpětné vazby díky tomu patří mezi obtížnější a psychicky náročnější činnosti v profesi pracovního psychologa a zaměstnanců, kterých se tato činnost týká.

Související příspěvky: