Čo sú prirodzené ekosystémy?

Obsah

Čo sú prirodzené ekosystémy?

Čo sú prirodzené ekosystémy?

Ekosystémy sú stabilné, schopné autoregulácie.Môže ísť o ekosystém lesa, lúky, jazera, morí a pod. Prirodzené ekosystémy sa rozlišujú na: terestrické (pevninské), semiterestrické (mokré stanovištia), limnické (sladkovodné) a marinné (morské).

Čo je ekosystém?

Čo je ekosystém? Ekosystém je spoločenstvo všetkých živých organizmov a neživých prírodnín (vzduch, voda a pod.), ktoré sú ucelenou časťou prírody, a ktoré sú vo vzájomných vzťahoch.

Sú to organické reťazce v ekosystéme?

Mineralizujú tak organickú hmotu a podieľajú sa na kolobehu látok v ekosystéme (drobné pôdne organizmy, huby, baktérie,..). Všetky skupiny organizmov vytvárajú v ekosystéme potravové (trofické) reťazce. Potravový (trofický) reťazec: súbor jedincov, ktoré sú na sebe potravne (troficky) závislé.

Reducenty tvoria organickú hmotu v ekosystéme?

Reducenty (dekompozitory) – rozkladajú mŕtvu organickú hmotu, ktorú tvoria odumreté tela rastlín a živočíchov. Mineralizujú tak organickú hmotu a podieľajú sa na kolobehu látok v ekosystéme (drobné pôdne organizmy, huby, baktérie,..). Všetky skupiny organizmov vytvárajú v ekosystéme potravové (trofické) reťazce.

Související příspěvky: