Co je hliníková slitina?

Obsah

Co je hliníková slitina?

Co je hliníková slitina?

Hliníkové slitiny. Co je hliníková slitina. Hliníková slitina je chemické složení, kde se do čistého hliníku přidávají další prvky, aby se zvýšily jeho vlastnosti, především aby se zvýšila jejich pevnost. Tyto další prvky zahrnují železo, křemík, měď, hořčík, mangan a zinek na úrovních, které dohromady tvoří až 15% hmotnosti slitiny.

Co je prvek hliníku?

Chemický prvek hliníkje na čerstvém řezu stříbřitě bílý, lesklý a velice lehký kov. Krystalizuje v kubické krystalografické soustavě. Na vzduchu se povrch hliníku poměrně rychle pokrývá vrstvou oxidu Al2O3. Hliník je prvek s amfoterním charakterem.

Jak se provádí výroba hliníku?

Výroba hliníku. Výroba hliníku se od roku 1886 provádí elektrolytickým rozkladem oxidu hlinitého rozpuštěného v roztaveném kryolitu - Hallův-Héroultův postup. Čistý oxid hlinitý pro elektrolýzu se připravuje různými metodami, které se volí podle křemíkového modulu bauxitu.

Co je hliník v elektrotechnice?

Hliník (chemická značka Al, latinsky Aluminium) je velmi lehký kov bělavě šedé barvy, velmi dobrý vodič elektrického proudu, široce používaný v elektrotechnice a ve formě slitin v leteckém průmyslu a mnoha dalších aplikacích.

Související příspěvky: