Co je zákon o přestupcích?

Obsah

Co je zákon o přestupcích?

Co je zákon o přestupcích?

Zákon o přestupcích (200/1990 Sb.) – hmotněprávní i procesní úprava; obecná část, zvláštní část (třídění dle objektu), proces, společná/přechodná/závěrečná ust.

Jaké jsou přestupky v zvl.zákoně?

přestupky uvedené ve zvl.části nebo zvl.zákoně a na tam stanovenou dobu, max. na 2 roky (dopr.přestupky, § 24, § 29, § 30, § 35 PřesZ…) – nejčastěji spolu s pokutou Jde-li o činnost vyk. v pracovním/obdobném poměru nebo o činnost vyk. na základě povolení/souhlasu stát.orgánu (řízení, lov, rybaření, střelba…)

Jak sjednocuje zákon odpovědnosti za přestupky?

Zákon o odpovědnosti za přestupky sjednocuje postup při řízení o správních deliktech, resp. lépe řečeno řízení o přestupcích (zákon totiž veškeré správní delikty označuje za přestupky). Dle nové úpravy zůstane zachováno, že právní předpisy upravující jednotlivé oblasti správy mohou obsahovat vlastní úpravu procesních otázek, ...

Kdo má právo na přestupek?

Jde např. o zákon o státní památkové péči, zákon o nemocenském pojištění nebo typicky zákon o provozu na pozemních komunikacích. Přestupek může spáchat fyzická i právnická osoba. Aby byl přestupek spáchán, je nutné zavinění, přičemž zavinění může být úmyslné nebo nedbalostní.

Související příspěvky: