Proč je snížení příjmu sodíku zásadní?

Obsah

Proč je snížení příjmu sodíku zásadní?

Proč je snížení příjmu sodíku zásadní?

A vliv snížení příjmu sodíku na zvýšení rizika úmrtí je opravdu zásadní, protože nižší příjem sodíku vedl u těchto pacientů ke zvýšení rizika úmrtí o celých 160%. Je to důvod k obavám, protože lékaři často pacientům se srdečním selháním radí omezit denní příjem sodíku (méně solit).

Jak omezit příjem sodíku?

Lékaři doporučují omezit příjem sodíku, ovšem často se zapomíná na to, že při poklesu konzumace sodíku pod určitou mez hrozí vážné zdravotní problémy i smrt. V tomto článku se podíváme na rizika, která souvisí s příliš nízkou spotřebou sodíku.

Jak se sníží příjmem sodíku v krvi?

Některé studie prokázaly, že dieta s nízkým příjmem sodíku zvyšuje v krvi jak LDL cholesterol, tak triglyceridy. V roce 2003 byla provedena studie na zdravých lidech a bylo zjištěno, že nízkosodíková dieta zvyšuje LDL cholesterol o 4,6% a triglyceridy o 5,9 % ( 20 ).

Jaký je denní příjem sodíku v organizmu?

Podle posledních doporučení bychom měli denně konzumovat maximálně 2 300 mg sodíku. Někteří dokonce doporučují snížit denní příjem sodíku až na 1500 mg ( 4 ). Je však potřeba si uvědomit, že stejně jako nadměrná konzumace sodíku způsobuje problémy, platí to i obráceně a nedostatek sodíku dokáže v organizmu vyvolat pěknou paseku.

Související příspěvky: