Proč se serotoninu nedostatek uvolňuje?

Obsah

Proč se serotoninu nedostatek uvolňuje?

Proč se serotoninu nedostatek uvolňuje?

Naopak nedostatek serotoninu způsobí náhlé změny nálad, agresivitu, poruchy spánku a depresi. Zvýšené uvolňování serotoninu je způsobováno velkým množstvím důvodů. V první řadě se jedná o nepříznivou reakci na léky.

Jak se vyskytuje serotonin v potravinách?

Především kombinace těchto faktorů zvyšuje riziko serotoninové bouře. Serotonin se vyskytuje také v určitých potravinách. Jedná se například o sýr s modrou plísní, čedar nebo parmezán, dále také tuňák, drůbeží játra a listová zelenina.

Proč je serotoninová bouře nebezpečná?

Serotoninový syndrom neboli serotoninová bouře je velmi nebezpečný stav způsobený vysokou hladinou serotoninu. Serotonin je chemická látka, která v našem organizmu vzbuzuje pocity radosti, spokojenosti a chuti k jídlu. Naopak nedostatek serotoninu způsobí náhlé změny nálad, agresivitu, poruchy spánku a depresi.

Co způsobuje nadměrná hladina serotoninu?

Nadměrná hladina serotoninu způsobuje velké spektrum příznaků, které můžeme dělit do několika kategorií: Mezi kognitivní syndromy patří především psychické potíže jako například hypománie neboli slabá forma mánie, která se projeví povznesenou náladou a hyperaktivitou. Dále se u nemocného objevují halucinace, zmatenost nebo dokonce kóma.

Související příspěvky: