Kde jsou Kazaši v Kazachstánu?

Obsah

Kde jsou Kazaši v Kazachstánu?

Kde jsou Kazaši v Kazachstánu?

Kazaši jsou ve většině, ale nejde o nijak zvlášť dominantní většinu. Toto rozdělení se promítá téměř všude. Rusa od Kazacha poznáte poměrně spolehlivě podle vzhledu. Na jihu země dominují spíše Kazaši, zatímco na severu Rusové. Kazachstán má dva úřední jazyky – ruštinu a kazaštinu.

Kdy je Kazachstán složen?

Z etnického hlediska je Kazachstán složen ze dvou dominantních skupin: Rusů a Kazachů. Kazaši jsou ve většině, ale nejde o nijak zvlášť dominantní většinu. Toto rozdělení se promítá téměř všude. Rusa od Kazacha poznáte poměrně spolehlivě podle vzhledu. Na jihu země dominují spíše Kazaši, zatímco na severu Rusové.

Proč jsem se vybavil průvodcem po Kazachstánu?

Před odjezdem do Kazachstánu jsem se vybavil průvodcem po Střední Asii od Lonely Planet, avšak na místě jsem zjistil, že informace v něm ani zdaleka nepopisují nástrahy, výhody a nevýhody pobytu a života v Kazachstánu vůbec. To ovšem neznamená, že zde nepoužiji informace, které jsem z něj získal.

Kdo byl prezident Kazachstánu?

Prezident Nursultan Nazarbajev je v čele Kazachstánu po celou dobu jeho existence, tedy od roku 1991. Vládl mu ovšem už před tím, za dob SSSR. Jednou za čas, ne úplně pravidelně, se konají v Kazachstánu prezidentské volby, ve kterých získá okolo 95% procent hlasů a jede se dál. Do určité míry by se dalo mluvit o kultu osobnosti.

Související příspěvky: