Jaký je sklon schodišťového ramene?

Obsah

Jaký je sklon schodišťového ramene?

Jaký je sklon schodišťového ramene?

Podle sklonu schodišťových ramen rozeznáváme schodiště (obrázek 2-2 ): Sklon schodišťového ramene je určen úhlem, který svírá schodišťové rameno s vodorovnou rovinou. Vzájemný vztah mezi výškou v mm a šířkou v mm schodišťového stupně je dán vzorcem:

Jaké jsou údaje pro výpočet schodiště?

Pro výpočet schodiště je nutné znát tyto základní údaje: výška schodiště, vnější průměr, vnitřní průměr (těleso, do kterého se budou stupně zapouštět), počet schodů, tloušťka stupnice, úhel natočení.

Jaká je délka vnitřního schodišťového stupně?

Podlažní podesty by měly být o 100 až 200 mm hlubší než je průchodná šířka přilehlých ramen. Dveře otevíravé mimo prostor podesty, kromě schodišť v rodinných domcích a pomocných schodišť, mají mít vzdálenost vnitřní hrany zárubně od hrany nejbližšího schodišťového stupně alespoň 300 mm.

Jak navrhnout dvojramenné schodiště bytového domu?

Navrhněte dvojramenné schodiště bytového domu (šířka a výška stupně, šířka a délka ramene, šířka podesty a mezipodesty, podchodná a průchozí výška). Konstrukční výška podlaží je 2,8 m. Velikost schodišťového prostoru je 5x3,6 m. Předpoklad je sudý počet stupňů v podlaží. Schématicky nakreslete a okótujte.

Související příspěvky: