Jaký je výkaz zisku a ztráty?

Obsah

Jaký je výkaz zisku a ztráty?

Jaký je výkaz zisku a ztráty?

Výkaz zisku a ztráty (někdy zkráceně výsledovka) ukazuje, jakého výsledku hospodaření účetní jednotka dosáhla za sledované období, včetně porovnání s obdobím minulým.

Kde lze rozdělit zisku?

O rozdělení zisku (a schválení účetní závěrky) rozhoduje valná hromada do šesti měsíců od skončení účetního období. Zisk lze rozdělit „nově“ nejen mezi společníky, ale i mezi jiné osoby (například zaměstnance, jednatele atp.) – pokud tak určí společenská smlouva.

Jaký je zisk v účetnictví?

Zisk je definován jako kladný rozdíl výnosů a nákladů, které spolu věcně a časově souvisí a jsou v souladu s platnou legislativou. Pokud použijeme všechny náklady a výnosy společnosti, které byly vynaloženy v daném účetním období, pak je výsledkem zisk po zdanění neboli čistý zisk. V účetnictví je zisk vykázán ve výkazu zisku a ztráty (výsledovce).

Kdy je podíl na zisku splatný?

Podíl na zisku je splatný do tří měsíců ode dne, kdy bylo přijato rozhodnutí valné hromady o jeho rozdělení (pokud společenská smlouva nebo valná hromada neurčí jinak). O vyplacení podílu na zisku pak rozhoduje statutární orgán (jednatel či jednatelé).

Související příspěvky: