Co se děje v metaforách?

Obsah

Co se děje v metaforách?

Co se děje v metaforách?

O metaforách se tu šíře, tu stručněji a povšechně mluví i v poetikách a stylistikách. Metafora plní různé úkoly, a proto se objevuje v různých stylech a v rozmanitých podobách. To velice znesnadňuje každý pokus o její třídění.

Co je metafora?

Podkladem metafory je označení věci oklikou přes slovo, které běžně označuje věc něčím podobnou. Mezi pojmem, jehož slovní označení se bere za pojmenování ( obraz metafory), a pojmem, který má být takto pojmenován ( základ metafory), je vztah podobnosti.

Proč je metafora závislá na kontextu?

Z toho vyplývá, že metafora je silně závislá na kontextu, z něho se jako metafora poznává a chápe se její smysl. Veliká závislost na kontextu má zase za následek, že metafora sama značně kontext ovlivňuje. Často — v různém rozsahu a s různou mírou výraznosti — přispívá k vytváření toho, čemu říkáme podtext, druhý, průvodní význam kontextu.

Jak vznikla metafora lidové poezie?

Teprve v minulém století, jak se postupně stávala hlavním z výrazových prostředků básníkova prožitku a jak byly studovány i metafory lidové poezie, význam metafory byl stále více zdůrazňován a byla věnována zvláštní pozornost i jejímu původu a rozsahu jejího užití. Vznikaly obsáhlé monografie. H.

Související příspěvky: