Kde je DPH účtována a splatná?

Obsah

Kde je DPH účtována a splatná?

Kde je DPH účtována a splatná?

Má-li váš podnik sídlo v EU, podléhá DPH většina zboží, které dodáte nebo pořídíte v rámci EU. Potom je DPH účtována a splatná v té zemi EU, kde je zboží spotřebováno konečným spotřebitelem. Podobně to funguje i u služeb, kde se DPH účtuje v okamžiku, kdy je služba v dané zemi poskytnuta. DPH se neúčtuje u vývozu zboží do zemí mimo EU.

Kde se uplatňovaly zvláštní sazby DPH?

Jedná se o země EU, které tyto zvláštní sazby DPH uplatňovaly k 1. lednu 1991. Původně mělo jít o přechodná opatření pro hladší přechod na předpisy EU upravující DPH ve chvíli, kdy začal fungovat jednotný trh (od 1. ledna 1993), a měla být také postupně rušena. Existují 3 druhy zvláštních sazeb:

Proč byste měli uplatnit odpočet DPH při vývozu zboží?

Doklad je třeba předložit kvůli tomu, abyste mohli v plné míře uplatnit odpočet příjmové DPH, kterou jste zaplatili v související transakci, která předcházela vývozu. V případě neúplné dokumentace se může stát, že ztratíte nárok na vrácení DPH při vývozu zboží. Pravidla týkající se DPH mohou být v jednotlivých zemích uplatňována různě.

Jaká je sazba DPH ve vaší zemi?

Aktuální výše sazeb si přesto raději vždy ověřte u příslušného orgánu pro DPH ve vaší zemi. Každá země EU má stanovenou základní sazbu, kterou uplatňuje na většinu zboží a služeb. Ta nesmí být nižší než 15 %.

Související příspěvky: