Co je atmosféra?

Obsah

Co je atmosféra?

Co je atmosféra?

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie. Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání. Další významy jsou uvedeny na stránce Atmosféra (rozcestník). Horní vrstvy atmosféry Země. Atmosféra (z řečtiny: atmos – pára, sphaira – koule) je plynný obal tělesa v kosmickém prostoru.

Jaká je atmosféra Země?

Atmosféra Země 1 Země má relativně hustou atmosféru složenou ze 78 % dusíku, 21 % kyslíku, 1 % argonu a stopového množství jiných plynů... 2 Troposféra – v troposféře se nachází naše civilizace, a veškerý inteligentní život na Zemi 3 Stratosféra – stratosféra se nachází nad troposférou, od 7–17 km až do 50 km. Teplota stoupá s nadmořskou výškou. More ...

Jaké bylo složení současné atmosféry?

Prostudujeme-li si blíže geologické a paleobiologické záznamy, zjistíme, že složení současné atmosféry prošlo stejně jako planeta sama určitým vývojem. Stáří Země se podle výzkumů odhaduje na 4,7 miliard let, přičemž spolehlivé údaje máme jen za poslední miliardu let.

Jaká je průměrná teplota atmosféry?

Díky jeho existenci je průměrné teplota planety kolem 15 °C. Bez skleníkového efektu by byla průměrná teplota atmosféry −18 °C.

Související příspěvky: