Proč je zelenina bohatá na vitamin C?

Obsah

Proč je zelenina bohatá na vitamin C?

Proč je zelenina bohatá na vitamin C?

Zelenina obecně je bohatá na vitamin C, ale procesem vaření se většina vitaminu C ze zeleniny znehodnotí. Faktem tedy je, že vaření redukuje obsah vitaminu C v potravinách více než jakýkoliv jiný způsob úpravy potraviny.

Co jsou vitaminy rozpustné v tucích?

Vitaminy rozpustné v tucích: vitaminy A, D, E, K. Shrnutí: Víme, že vařené potraviny obecně podporují trávení a vstřebávání živin. Ale některé živiny, jako například některé vitaminy a minerály se procesem vaření degradují. Vaření a dušení jsou téměř identické postupy úpravy jídel, které jsou založené na užívání horké vody.

Proč je zelenina citlivá k vysokým teplotám?

Brokolice, špenát nebo salát ztrácí vařením více než 50% svého původního obsahu vitaminu C ( 4, 5 ). Protože je vitamin C rozpustný ve vodě a citlivý na zahřátí, začne se degradovat již při ponoření zeleniny do vroucí vody. Vitamíny B jsou podobně citlivé k vysokým teplotám jako vitamin C.

Proč je vitamin C citlivý na zahřátí?

Protože je vitamin C rozpustný ve vodě a citlivý na zahřátí, začne se degradovat již při ponoření zeleniny do vroucí vody. Vitamíny B jsou podobně citlivé k vysokým teplotám jako vitamin C. Až 60% thiaminu, niancinu a dalších vitaminů B je procesem vaření degradováno.

Související příspěvky: