Co je Vitamin D ve vybraných potravinách?

Obsah

Co je Vitamin D ve vybraných potravinách?

Co je Vitamin D ve vybraných potravinách?

Informace jsou určeny k podpoře řešení nedostatku vitaminu D v populaci ČR: Obecné informace Zdroje v potravinách Expozice populace Doporučení pro spotřebitele Jiné Co je vitamin D Vitamin D ve vybraných potravinách 1% populace ČR má dostatek viataminu D v ... Doporučení EFSA 2016 (EU, EN) Studie konzumace vápníku a vitaminu D Vitamin D z pohledu funkce a výživy Víte, že houby ... Jsou české děti dostatečně zásobeny vita ... Doporučení DACH 2015 (D, GE) Status vitaminu D a přívod v Evropě (201 ... Vitamin D and health 2016 (UK, EN) Víte, že fortifikace... Nedostatek hořčíku snižuje využití vitam ... Doporučení Mayo clinic 2013 (USA, EN) Měla by se začít diskutovat intervence Nové poznatky o funkci vitaminu D (Hrdý- ... Víte, že ryby ... Dietary intake of vitamin D in the Czech ... Doporučení NIH 2011 (USA, EN) Okolnosti a vysvětlivky k vitaminu D 5 more rows ...

Jak zvýšit dávku vitamínu D v potravě?

Toto množství bychom měli přijímat v potravě. Řada zdravotnických organizací dokonce doporučuje zvýšit denní doporučenou dávku vitamínu D až na 600 IU ( 3 ). Jestliže navíc žijete v místech, kde nemáme dostatek slunečního záření (což platí i pro Českou republiku), měli byste se snažit zvýšit denní dávku vitamínu D z potravy až na 1000 IU ( 4 ).

Jaké jsou potraviny obohacené vitamínem D?

Potraviny obohacené vitamínem D. Pro děti a dospělé jsou v tržní síti dostupné například jedlé tuky (margaríny, tuky na pečení, oleje), výrobky na rostlinné bázi (nápoje, dezerty, alternativy jogurtů, smetany), mléko, jogurtové nápoje, výrobky z obilovin (snídaňové cereálie, tyčinky), kakao.

Kdo je nejlepším zdrojem vitamínu D?

Krevety patří mezi nejoblíbenější plody moře. Na rozdíl od většiny mořských plodů, jsou ústřice nejen velmi bohatým zdrojem vitamínu D, ale současně obsahují i velmi málo tuků. V jedné 100 g porci ústřic najdeme 152 IU vitamínu D, což je 38% denní doporučené dávky ( 19 ).

Související příspěvky: