Jak se mění potenciální energie náboje při volném pádu?

Obsah

Jak se mění potenciální energie náboje při volném pádu?

Jak se mění potenciální energie náboje při volném pádu?

Jestliže se působením elektrické síly náboj přemísťuje, koná se práce, a tím se mění potenciální energie náboje. Při přemístění ve směru působení elektrické síly se potenciální energie náboje zmenšuje (podobně jako se zmenšuje potenciální energie tělesa např. při volném pádu).

Co je elektrický potenciál?

Elektrický potenciál je určen potenciální energií Ep, tedy prací, kterou musíme vykonat při přenesení náboje qz místa tzv. nulového potenciálu do určitého bodu, tedy Jednotkou potenciálu je volt (J C–1= V), který je pojmenovaný po Alessandru Voltovi.

Jaké jsou hodnoty napětí v elektrické síti?

Uvedené hodnoty se mohou zdát ve srovnání s napětím v naší elektrické síti značné, ohromné a nebezpečné. Záleží však i na hustotě elektrických nábojů a ta je v těchto případech velmi malá. Proto se např. svlékání šatů z umělých vláken při napětí až 10 kV projeví jen jako slabé praskání.

Jak určujeme potenciální energii tělesa?

Alessandro Volta. Zdroj: commons.wikimedia.org. Autor: Garavaglia, Giovita, 1834. Public domain. Potenciální energii určujeme vzhledem k místu v němž je tato energie nulová (v tíhovém poli určujeme potenciální energii tělesa obvykle vzhledem k povrchu Země).

Související příspěvky: