Jaké jsou výhody analogového signálu?

Obsah

Jaké jsou výhody analogového signálu?

Jaké jsou výhody analogového signálu?

Zdá se, jako by na analogový signál již mnoho výhod nezbylo. Veškeré výhody stojí vratce na subjektivních pocitech a abstraktních pojmech. Digitálnímu signálu se vyčítá suchá přesnost, studenost a tvrdost. Analogový signál se naopak pojí s výrazy jako vřelost, teplost a měkkost.

Co je analogový a digitální signál?

Umožňuje se naučit více rozdílů mezi analogovým a digitálním signálem pomocí srovnávací tabulky uvedené níže. Analogový signál je spojitá vlna, která se mění v časovém období. Digitální signál je diskrétní vlna, která přenáší informace v binární podobě. Analogový signál je reprezentován sinusovou vlnou.

Co je digitální vstup?

Digitální vstup reaguje na "je" nebo "není", nula nebo jednička. Analogový měří, co je na vstupu, tedy něco mezi 0 až 10V nebo 0 až 20mA. A pak to převádí do digitální podoby (na číslo). Napětí 2V je pro digitál nula, pro analog číslo třeba 51.

Co se používá u analogového přenosu?

I u analogového přenosu se dnes téměř ve všech případech využívá digitální vnitřní zpracování hodnot, takže na straně vysílače - snímače (např. enkodér) musí být D/A převodník a na straně přijímače - PLC opět A/D převodník.

Související příspěvky: