Co jsou psaní čárky před spojkami?

Obsah

Co jsou psaní čárky před spojkami?

Co jsou psaní čárky před spojkami?

Podrobněji viz Psaní čárky před spojkami a, i, ani a Psaní čárky před spojkami nebo, či. Spojení vět dvojitými spojovacími výrazy ( ani –⁠ ani, buď –⁠ nebo apod.)

Co se píše před čárkou před "nebo"?

Obecná zásada zní poměrně jednoznačně: Čárka před „nebo“ se nepíšev případě, že jde o spojení vět či členů v poměru slučovacím, tedy v případě, že se jedná o libovolně zaměnitelné eventuality. Čárku před „nebo“ proto nepíšemenapříklad v těchto větách: Koupím si housky nebo rohlíky.

Proč se píše čárka před hlavní větou?

Čárka se píše, stojí‑li zkratka před hlavní nebo vedlejší větou uvozenou spojovacím nebo vztažným výrazem vyžadujícím psaní čárky: Plány zpravidla obsahují mnoho čísel, rozpočtů atd., ale často v nich nenaleznete jasné a přesvědčivé vymezení cílů, strategie a taktiky. (Zkratka stojí před hlavní větou s ale .)

Jak je kladení čárky v souvětí?

Psaní čárky v typu podobně jako, stejně jako, tak jako, jakož i a v dvojitých spojovacích výrazech ( ani tak –⁠ jako spíš apod.) viz Psaní čárky v souvětí a Psaní čárky ve větě jednoduché. Pro kladení čárky před spojku než není rozhodující počet slov, který po ní následuje. Záleží na tom, zda tato slova tvoří větu, nebo nikoli.

Související příspěvky: