Proč se Menopauza nastupuje?

Obsah

Proč se Menopauza nastupuje?

Proč se Menopauza nastupuje?

Menopauza totiž nastupuje tehdy, když dojde ve vaječníku zásoba dozrávání schopných vajíček. Všechny se totiž vytvořily již v průběhu nitroděložního vývoje a žádná nová se v průběhu života ženy netvoří, pouze dozrávají a odumírají.

Co je menopauza?

Jsou poměrně běžné. Menopauza je termín, označující první den poslední menstruace v životě ženy. Je to tedy pouze jedno datum v kalendáři. A to, že byla menstruace opravdu poslední, se dozvíme až po roce, jestliže se žádná další již nedostaví. U většiny žen navíc činnost vaječníků nepřestane náhle, jedním šmahem, ale spíše pozvolna.

Co se týká menopauzy?

Na tyto a mnoho dalších otázek mi ochotně odpověděl MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog. Jakou roli v nástupu menopauzy hraje dědičnost. Je období, kdy žena přichází do menopauzy stejné u dcery jako u matky? Dědičnost v období nástupu menopauzy hraje spíše roli nepřímou.

Jaká jsou rizika u menopauzy?

Nejčastěji se jedná o velice hubené ženy, bezdětné, kuřačky se špatnou výživou. Některé ženy mají časný nástup geneticky daný, u jiných může nastat i kupříkladu v důsledku autoimunitního onemocnění, kdy si žena vytváří protilátky proti vlastním vaječníkům či vajíčkům, a sama si je tak likviduje. Jaká jsou rizika u pozdější menopauzy?

Související příspěvky: