Může být prodloužena zkušební doba prodlužena?

Obsah

Může být prodloužena zkušební doba prodlužena?

Může být prodloužena zkušební doba prodlužena?

Domluvená zkušební doba nesmí být prodlužována, musí být dlouhá pouze tak, jak je uvedeno v pracovní smlouvě. Z toho také vyplývá, že zkušební doba musí být sjednaná písemně. Na prodloužení zkušební doby se tak není možné ani dodatečně dohodnout např. formou dodatku k pracovní smlouvě. Zkušební doba se však prodlužuje o dobu celodenních překážek v ...

Jak dlouho se zkušební doba prodlužuje?

Zkušební doba se však prodlužuje o dobu celodenních překážek v práci v rámci, kterých zaměstnanec není schopen vykonávat svou práci a také o dobu celodenní dovolené. Jednoduše řečeno, pokud Vám zaměstnavatel během zkušební doby schválí dovolenou od pondělí do pátku, což je 5 pracovních dní, poté se Vám o těchto 5 dní zkušební doba prodlužuje.

Co znamená zkušební doba?

A co tedy pro Vás a Vašeho zaměstnavatele zkušební doba znamená? Vy si ve zkušební době můžete vyzkoušet, zda Vám pracovní pozice sedí, zda je to přesně to, co jste si představovali, zda platí veškerá ujednání, na kterých jste se se zaměstnavatelem domluvili.

Kdy skončí zkušební doba?

Zkušební doba je dobou, ne lhůtou. Od této skutečnosti se odvíjí i postup jejího počítání. V případě pracovního poměru sjednaného dne 1. ledna s tříměsíční zkušební dobou skončí zkušební doba dne 31. března (nezáleží, zda se jedná o pracovní či nepracovní den).

Související příspěvky: