Jak dlouho žijí netopýři v České republice?

Obsah

Jak dlouho žijí netopýři v České republice?

Jak dlouho žijí netopýři v České republice?

V České republice žije až 26 druhů netopýrů a dožívají se kolem 40 let. Díky lidské činnosti ubylo přirozených úkrytů netopýrů, a proto jsou nuceni přesídlovat do lidských obydlí, kostelů a jiných staveb. Pokud se ve vašem domě, na půdě či kdekoli jinde nachází netopýři, buďte při jejich vystěhování opatrní, jelikož jsou chránění.

Kdo jsou netopýři?

Netopýři jsou zajímaví a sympatičtí živočichové, kteří patří mezi savce. Létání jim umožňuje kožní blána napnutá mezi prodlouženými prsty předních končetin (kromě palce), záprstními kůstkami, boky těla, zadními končetinami a ocasem. Při odpočívání se zavěšují obyčejně hlavou dolů, ale mnozí dovedou také lézt po pevném podkladu.

Proč jsou netopýři nezastupitelní?

Netopýři jsou v přírodě nezastupitelní už tím, že létají a loví v noci. To dělá jen velmi málo ptáků a ani ti netopýrům nekonkurují, protože loví jinak. Většina našich netopýrů chytá létající hmyz, mezi nímž jsou druhy obtížné a škodlivé. Tak např. jeden netopýr hvízdavý za jednu noc zkonzumuje až 2500 komárů!

Jaký je počet netopýrů v České republice?

V České republice žije až 26 druhů netopýrů a dožívají se kolem 40 let. Díky lidské činnosti ubylo přirozených úkrytů netopýrů, a proto jsou nuceni přesídlovat do lidských obydlí, kostelů a jiných staveb.

Související příspěvky: