Kde se tornádo prohnalo?

Obsah

Kde se tornádo prohnalo?

Kde se tornádo prohnalo?

V úterý v odpoledních hodinách se obcí Červená Hora na Náchodsku prohnalo tornádo. Podle průzkumu škod lze prý odvodit, že síla tornáda odpovídala stupni F1 Fujitovy stupnice. Někteří svědci navíc uvádějí, že neviděli jen jedno tornádo, ale hned dvě.

Může se na ně připravit tornáda?

Tornáda v Česku: Objevují se každý rok. Nejde se na ně připravit (ilustrační foto) Obyvatelé Náchodska se v úterý nestačili divit. Nad hlavami se jim totiž prohnalo tornádo a zanechalo po sobě spoušť. Podle odborníků nejspíš dosahovalo stupně F1, což je druhý stupeň Fujitovy stupnice.

Kde jsou Nejsilnější tornáda v roce 2013?

V roce 2013 ovšem byla zaznamenána a potvrzena dvě tornáda. V obci Pavlíkov na Rakovnicku dosáhlo stupně F0 a v Krnově na Bruntálsku stupně F2. K vůbec nejsilnějším patří například Litovelské tornádo, které se Olomouckým krajem prohnalo v červnu 2004.

Kde se tornáda dají očekávat?

Obyvatelé Náchodska se v úterý nestačili divit. Nad hlavami se jim totiž prohnalo tornádo a zanechalo po sobě spoušť. Podle odborníků nejspíš dosahovalo stupně F1, což je druhý stupeň Fujitovy stupnice. Experti uvádí, že se tornáda dají v Česku očekávat i do budoucna.

Související příspěvky: