Jak se může tornádo vyskytnout?

Obsah

Jak se může tornádo vyskytnout?

Jak se může tornádo vyskytnout?

A naopak z kolikrát malé bouře, nebo na čele studené fronty se může vyskytnout silné tornádo, ač to nikdo nečekal. Ke vzniku tornáda přispívá mnoho faktorů, přičemž když jeden selže, tornádo jednoduše nevznikne.

Kde se tornádo vyskytuje?

Nejvíce tornád se tam vyskytuje v období od dubna do června. Jméno tornádo pochází ze španělského nebo portugalského tronada = bouřka, resp. tornar = točit se.

Jaký je životní cyklus tornáda?

Tornádo 1 Životní cyklus tornáda. Posloupnost snímků ukazující vznik tornáda. Na prvním snímku je vidět pokles rotující základny... 2 Předvídání a ochrana. Ideální ochranou před tornády by bylo, kdyby se podařilo vymyslet účinný systém varování před... 3 Fujitova stupnice. Související informace naleznete také v článku Fujitova stupnice. Síla tornáda je dána Fujitovou... More ...

Co je tornádo?

Jméno tornádo pochází ze španělského nebo portugalského tronada = bouřka, resp. tornar = točit se. Rozlišujeme dva druhy tornád. Prvním typem je tzv. supercelární tornádo, které je vázáno na výskyt supercelární bouře. Supercela je konvektivní oblačnost tvořená jedinou mohutnou bouřkovou buňkou.

Související příspěvky: