Kdy svírá rameno trojúhelníka?

Obsah

Kdy svírá rameno trojúhelníka?

Kdy svírá rameno trojúhelníka?

Rameno trojúhelníka svírá se základnou úhel, který označujeme jako úhel při základně. Úhly při základně mají stejnou velikost (jsou shodné). Výška na základnu, těžnice procházející hlavním vrcholem, osa hlavního vrcholu a osa základny jsou totožné. Tato přímka půlí úhel při hlavním vrcholu.

Jaký je vnitřní úhel u hlavního vrcholu?

Vnitřní úhel u hlavního vrcholu označujeme jako úhel u hlavního vrcholu. Rameno trojúhelníka svírá se základnou úhel, který označujeme jako úhel při základně. Úhly při základně mají stejnou velikost (jsou shodné).

Co je rovnostranný trojúhelník?

Rovnostranný trojúhelník je takový trojúhelník, který má všechny tři strany stejně veliké (jsou shodné). Všechny tři vnitřní úhly mají 60º a vnější úhly mají 120º. Příslušné osy stran, osy úhlů, těžnice a výšky jsou totožné. Střed kružnice opsané a vepsané a těžiště trojúhelníka jsou totožné body.

Co je rovinný úhel?

Rovinný úhel je také fyzikální veličina užívaná k udávání polohy v prostoru (sférické souřadnice, cylindrické souřadnice) a k popisu otáčivých pohybů a jejich skládání (včetně otáčení s různoběžnými osami). Nejedná se tedy pouze o rovinné, ale i ryze prostorové problémy.

Související příspěvky: