Kde postihují zlomeniny horní čelisti?

Obsah

Kde postihují zlomeniny horní čelisti?

Kde postihují zlomeniny horní čelisti?

Zlomeniny alveolárního výběžku postihují dolní i horní čelist, nejčastěji ve frontálním úseku, kde je alveolární výběžek nejméně chráněn. Při zlomeninách horní čelisti lomná linie často zasahuje dutinu čelistní (sinus maxillaris) s možností zavlečení infekce a vznikem hnisavých komplikací.

Jak se fixují zlomeniny čelistí?

Zlomeniny čelistí se provizorně fixují náplasťovým či prakovým obvazem. Definitivní ošetření se provádí mezičelistní fixací asi na šest týdnů, aby bylo zajištěno znehybnění dolní čelisti po dobu hojení. U některých typů zlomenin se s výhodou používá osteosyntézy pomocí kovové destičky.

Co se děje u dolní čelisti?

U dolní čelisti (mandibuly) může dojít ke zlomení těla, úhlu, vzestupného ramene nebo kloubního a svalového výběžku. Zlomeniny alveolárního výběžku postihují dolní i horní čelist, nejčastěji ve frontálním úseku, kde je alveolární výběžek nejméně chráněn.

Jak se setkáváme s úrazy zubů a čelistí?

S úrazy zubů a čelistí se setkáváme v zubních ordinacích poměrně často. Dochází k nim při práci, sportu nebo například při napadení druhou osobou. Při nárazu na zuby či pádu může dojít k luxaci (vymknutí) a uvolnění jednoho či více zubů.

Související příspěvky: