Co je vojenský slang?

Obsah

Co je vojenský slang?

Co je vojenský slang?

Teprve dodatečně byl význam jednotlivých výrazů prověřován. Pojem vojenský slang: VS je více či méně nespisovné výrazivo, jehož se užívá zpravidla v neoficiálních, popř. polooficiálních projevech vojáků a které označuje pojmy charakteristické pro vojenské prostředí.

Jaká je aktuálnost vojenského slangu?

Aktuálnost výzkumu dnešního vojenského slangu (dále VS) vyplývá jednak z obecné potřeby propracování slangové problematiky, [1] jednak z nutnosti tento druh slangu podrobněji charakterizovat; [2] vedle jazykovědců projevuje o VS zájem i veřejnost vojenská, zčásti i vojenská věda. [3]

Jak vznikly profesní názvy v vojenském prostředí?

Ve vojenském prostředí existuje množství více či méně ustálených víceslovných pojmenování (srov. malá koupací souprava), jež se běžně nahrazují různě utvořenými jednoslovnými profesními názvy (srov. emkáeska). Vznik většiny profesního výraziva VS je tedy motivován univerbizací.

Co se týče slangu vojenských škol?

Řada slan [132]gových výrazů se váže pouze k určité vojenské odbornosti, popř. se jich užívá jen v jistém druhu vojska, např. chemického, spojovacího, železničního apod. (sem můžeme zařadit i slang vojenských škol, který má pochopitelně hodně společného se slangem studentským).

Související příspěvky: