Proč je obchod s lidmi trestná?

Obsah

Proč je obchod s lidmi trestná?

Proč je obchod s lidmi trestná?

Obchod s lidmi (někdy také nazývané novodobé otroctví) je nelegální činnost v mnoha zemích světa, která je v současnosti také trestná.

Kdo je postižen obchodováním s lidmi?

Obchodováním s lidmi jsou bez výjimky postiženy všechny státy světa, buď jako státy původu obětí nebo státy tranzitní či cílové, velmi často však státy působí zároveň jako všechny tyto typy. Obchodování a pašování spolu do velké míry souvisejí, jedno často přechází v druhé a mnohdy mezi nimi nelze určit přesnou hranici.

Co se týče obchodu s lidmi?

Článek se zabývá problematikou obchodování s lidmi, jeho mechanismy, příčinami i důsledky. Článek dává problematiku obchodu s lidmi do širšího kontextu a popisuje, jak a proč k obchodu s lidmi nejčastěji dochází, jaké jsou jeho mechanismy a jakými způsoby je možné tyto zločiny potírat.

Jaký je počet obětí obchodu s lidmi?

Mezinárodní organizace práce udává počet až 2,5 milionu obětí obchodu s lidmi v roce 2005 [7] a UNICEF odhaduje obchodování s dětmi každoročně na 1 200 000 [8]. Obchodování s lidmi je třeba vnímat jako souhrn zločinů a kriminální proces, nikoliv jen jako jednotlivou událost [9] .

Související příspěvky: