Co se znázorňuje při prezentaci časových řad?

Obsah

Co se znázorňuje při prezentaci časových řad?

Co se znázorňuje při prezentaci časových řad?

Jedním ze základních prostředků prezentace časových řad je jejich graf. Nejčastěji se graficky znázorňují původní hodnoty časové řady, nebo kumulativní časové řady, které vznikají postupným načítáním (kumulováním) jednotlivých hodnot (u okamžikových časových řad nemají smysl, neboť výše jejich hodnot nezávisí na daném časovém intervalu).

Jak získat informace pro analýzu časových řad?

Prvotní informace pro analýzu časových řad získáme ze spojnicových grafů. Jejich princip spočívá v zakreslení jednotlivých hodnot časové řady do souřadných os, na kterých jsou vyznačeny příslušné stupnice. Na osu horizontální se vynáší časová proměnná a na osu vertikální hodnoty časové řady nebo její funkce.

Jaké jsou reálné časové řady?

V příkladech jsou využity reálné časové řady, jejich označení vychází z principu, jakým jsou označena data uložená paketem STATGRAPHICS, jméno proměnné se skládá ze dvou částí oddělených podtržítkem (např.

Jaké jsou časové řady HDP?

HDP_CR), první část označuje analyzovaný ukazatel a druhá část identifikuje zemi, jenž je zdrojem dat. Seznam použitých časových řad, jejich popis a hodnoty jsou uvedeny v příloze.

Související příspěvky: