Jak vznikla přistávací plocha Antarktidy?

Obsah

Jak vznikla přistávací plocha Antarktidy?

Jak vznikla přistávací plocha Antarktidy?

Přistávací plocha byla pojmenována podle australského dobrodruha a letce sira Huberta Wilkinsona, který podnikl let na tento kontinent jako první a to v roce 1928 (objevil tak Hearstovu zem - západ Antarktidy). Zájem o Antarktidu však mají i turisté, v roce 2007 kontinent navštívilo 40 000 návštěvníků

Proč jsou Antarktida drsná?

Krajina i podnebí jsou v Antarktidě natolik drsné, že se tu žádní lidé nikdy neusadili natrvalo. Jedinými obyvateli tohoto kontinentu jsou vědci, kteří tu pracují na výzkumných projektech. Jižní polární kruh jako první pravděpodobně překročili novozélandští Maorové.

Kde se nachází Východní Antarktida?

Východní Antarktida je převážně na východní polokouli. Zahrnuje Zemi královny Maud, Enderbyho zemi, zemi Mac Robertsona, Americkou vysočinu, Wilkesovu zemi a Viktoriinu zemi. Skalní podklad východní Antarktidy leží převážně nad hladinou moře, jedná se tedy o souvislý kontinent.

Kde bylo vnitrozemí Antarktidy?

Na počátku 20. století bylo vnitrozemí Antarktidy jedním z posledních dosud neprozkoumaných míst na světě. Robert Falcon Scott sem vedl výpravu v letech 1900 až 1904 a roku 1909 se Ernest Shackleton dostal do vzdálenosti 150 km od jižního pólu. V roce 1911 nakonec dosáhl pólu Nor Roald Amundsen.

Související příspěvky: