Kolik elektřiny vyrobily bioplynové stanice v roce 2014?

Obsah

Kolik elektřiny vyrobily bioplynové stanice v roce 2014?

Kolik elektřiny vyrobily bioplynové stanice v roce 2014?

Bioplynové stanice v loňském roce v ČR vyrobily 2 372 GWh elektřiny a 1 547 TJ tepla. Podíl elektřiny vyrobené v BPS na celkové výrobě brutto elektřiny v ČR je 2,98 %, jak uvádí zpráva ERÚ o provozování elektrizační soustavy v ČR za rok 2014.

Co se týče výroby bioplynu?

Technologie výroby bioplynu představuje významnou rezervu energetiky a zaslouží si zvýšenou pozornost. V kombinaci s výrobou dřevních plynů může pro některé oblasti znamenat úplné vyloučení dováženého zemního plynu. Potřebné investice se mohou velmi rychle zaplatit.

Kde je bioplyn produkován?

Bioplyn je produkovaný zejména v: 1 přirozených prostředích, jako jsou mokřady, sedimenty, trávící ústrojí (zejména u přežvýkavců), 2 zemědělských prostředích, jako jsou rýžová pole, uskladnění hnoje a kejdy, 3 odpadovém hospodářství na skládkách odpadů (zde je označovaný jako skládkový plyn ), na anaerobních čistírnách odpadních vod (ČOV), v bioplynových stanicích.

Kde byl bioplyn používán k ohřevu lázní?

Bioplyn byl poprvé používán k ohřevu lázní v Asýrii již v 10. století před n. l. První anaerobní fermentor v novodobé historii byl postaven v Indii roku 1859 v leprosáriu v Bombai. V Anglii byla roku 1895 postavena bioplynová stanice na odpadní vodu. Bioplyn z této stanice se používal na plynové osvětlení ulic.

Související příspěvky: