Jak se setkáváme s černým kašlem?

Obsah

Jak se setkáváme s černým kašlem?

Jak se setkáváme s černým kašlem?

Nejčastěji se dnes s černým kašlem setkáváme u velmi malých dětí (do 1 roku věku), které ještě nedostaly všechny očkovací dávky dle očkovacího kalendáře u kterých ještě neproběhla všechna očkování a u dospělých osob, u kterých již hladina protilátek klesla a nenechali se přeočkovat.

Jaké jsou vyšetření černého kašle?

Všechna tato vyšetření jsou ale nespecifická a není podle nich možné jednoznačně stanovit diagnózu černého kašle (leukocyty neboli bílé krvinky budou zvýšené i při jiných respiračních infekcích, jako je chřipka, zápal plic, nachlazení, apod.).

Proč se černý kašel objevuje mezi dětmi?

Vzhledem k odpůrcům očkování, se černý kašel dnes začíná objevovat stále častěji i mezi dětmi. Černá kašel je závažné onemocnění, které vzácně může skončit i smrtí (zejména v případě malých dětí). Proto je velmi důležité očkovat nejen děti, ale také těhotné ženy a ostatní osoby, které jsou v častém styku s dětmi.

Co potřebujete vědět o černým kašli?

Černý kašel: vše co potřebujete vědět! Černý kašel (též dávivý kašel, pertuse nebo latinsky pertussis) je vysoce nakažlivé infekční bakteriální onemocnění dýchacího ústrojí, které se u některých lidí může projevovat, mimo jiné, jako záchvaty silného dávivého kašle, s následným lapáním po dechu a někdy i zvracením po skončení záchvatu kašle.

Související příspěvky: