Proč je nedostatek vitamínu B12 ohrožující?

Obsah

Proč je nedostatek vitamínu B12 ohrožující?

Proč je nedostatek vitamínu B12 ohrožující?

Nedostatek vitamínu B12 vás ohrožuje buď tehdy, pokud ho v dostatečném množství nepřijímáte v potravě nebo pokud ho váš trávicí trakt nedokáže v dostatečné míře vstřebávat z přijaté potravy (což je typické zejména u starších lidí, kteří trpí řadou onemocnění zhoršujících vstřebávání živin - např. atrofická gastritida).

Může být nedostatek vitamínu B12 způsoben poruchami motility?

Neléčený nedostatek vitamínu B12 může způsobit tak závažné narušení nervového systému, že dojde k poruchám motility (tedy způsobu jakým chodíte nebo se hýbete). Nedostatek vitamínu B12 může narušit udržování rovnováhy a koordinaci pohybů a zvýšit tak riziko pádů.

Jak se zapomínat na nedostatek vitamínu B12?

U starších lidí se na tyto projevy nedostatku vitamínu B12 často zapomíná, i když jsou osoby starší 60 let náchylnější k nedostatku vitamínu B12, protože se u nich postupně zhoršuje vstřebávání živin. Proto by se při léčbě poruch mobility u těchto osob nemělo zapomínat na suplementaci (doplnění) vitamínu B12.

Proč nemáte dostatek vitamínu B12?

Pokud nemáte dostatek vitamínu B12, dochází k narušení tvorby červených krvinek, které jsou odpovědné za rozvádění kyslíku do celého těla. Nedostatek červených krvinek tak způsobuje, že tyto buňky nejsou schopny dostatečně zásobit kyslíkem všechny tkáně, což vyvolává únavu a slabost.

Související příspěvky: