Jaká je nosnost šňůry pro lov sumců?

Obsah

Jaká je nosnost šňůry pro lov sumců?

Jaká je nosnost šňůry pro lov sumců?

Nosnost šňůry by měla být minimálně 50 kg (ale spíš víc), jen při sumčí přívlači, kde se počítá se záběry menších kusů, může mít poloviční parametry. K lovu sumců platí i masivní háčky a trojháčky, nejkvalitnější obratlíky, návazcové materiály a další potřeby. Sestava celé „výzbroje“ musí být silně dimenzovaná.

Kdo je největší sumec?

Autor: www.chytej.cz. Jak bylo řečeno, sumec je naší největší rybou. Dorůstá délky přes dva a půl metru a může vážit i hodně přes metrák! Tuto skutečnost musíme zohlednit při výběru náčiní. Ať už se chystáme lovit jakoukoli technikou, musíme použít prut v délce 2,4 – 3,3 m s vrhací gramáží v rozmezí 100 – 1000 g.

Kdy žije sumec ve vodě?

Předně si je třeba uvědomit, že sumec ve vodě patří k vrcholovým predátorům. Živí se převážně rybami všech druhů, ale nepohrdne ani obojživelníky, plovoucími hlodavci a mladým vodním ptactvem. Rád se přiživí i na uhynulých živočiších a zhltne třeba i mlže, pijavice a červy.

Jak se sumce zbaví nástrahy?

Sumce vydráždí dopady a pohyb nástrahy vodou, a tak na ni zaútočí. Záběr bývá převážně prudký a neurvalý! Pokud má rybář spolehlivé a pevné náčiní, tak zaseknutého sumce po dlouhých a napínavých okamžicích dostane na souš. Naopak, pokud dravec odhalí nějakou slabinu v sestavě, často se stává, že šňůru utrhne a pláchne i s nástrahou.

Související příspěvky: