Kdo jsou Vikingové?

Obsah

Kdo jsou Vikingové?

Kdo jsou Vikingové?

Vikingové (název ze staroseverštiny nejistého původu, přídavné jméno je vikinský nebo vikingský) byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na loupeživé výpravy do jižní a západní Evropy. Pro konsolidující se evropské státy tehdy představovali hrozivé nebezpečí.

Jak se chránili Vikingové?

Také používali luky a šípy které měly opět dvě funkce: boj a lov. Vikingové se chránili většinou kulatými dřevěnými štíty, jejichž přední strana byla potažena kůží a nosily železné helmy. Jejich výzbroj se řídila tím, že by měla být jednoduchá, nenáročná na údržbu a funkční, což všechny tyto prvky splňovaly.

K čemu se používali Vikingové?

Mezi nejznámější zbraně Vikingů patřila beze sporu sekera, která byla jednoduchá na výrobu a byla velice efektivní jak v boji, tak při práci. Také používali luky a šípy které měly opět dvě funkce: boj a lov. Vikingové se chránili většinou kulatými dřevěnými štíty, jejichž přední strana byla potažena kůží a nosily železné helmy.

Proč bojovali Vikingové s lidmi z Evropy?

Největší rozdíl mezi nimi a lidmi z Evropy, se kterými bojovali, byl ten, že Vikingové nebyli křesťané a byli tak považování za necivilizované cizince. Díky své válečnické povaze byli dokonce mnoha obyvateli dávné Evropy považováni za démony.

Související příspěvky: