Jaké jsou typy ptačího peří?

Obsah

Jaké jsou typy ptačího peří?

Jaké jsou typy ptačího peří?

Jednotlivé druhy peří se od sebe liší vzhledem, velikostí, stavbou i uspořádáním a jsou základními typy ptačího peří. Kromě těchto typů se u některých ptáků vyvinulo štětinovité peří, u tučňáků je krycí peří změněno do podoby tuhých šupin, u běžců zase došlo k redukci praporu obrysových per.

Jaké jsou ptačí pery?

Druhým typem ptačích per jsou pera prachová (plumae), jež u dospělých ptáků leží pod obrysovými a významně se podílejí na tepelné izolaci. Mají krátký stvol a jejich větve netvoří prapor. Paprsky jsou zkrácené a nenesou háčky. U prachového peří mláďat vycházejí větve přímo z báze pera.

Co jsou parazity v peří?

Parazité v peří 1 Roztoči – Acarina. Někteří roztoči sají krev, jiní se živí peřím nebo pokožkou. Nebývají druhově specifičtí, to znamená,... 2 Všenky. Dříve tvořily samostatný řád, dnes tvoří vši a všenky řád Phthiraptera. Jsou to permanentní hostitelé s... 3 Klinický význam parazitů v peří. Jak je patrné z předešlého přehledu, ptáci mají mnoho parazitů v peří. ... Ptákům... More ...

Proč parazité škodí ptákům?

Ptákům parazité škodí tak, že je ruší, způsobují jejich neklid, klesá tedy snáška, zhoršuje se stav peří a v případě, že se přemnoží, mohou způsobit těžkou anémii (krev sající roztoči) nebo takovou ztrátu peří, že znemožní termoregulaci nebo schopnost letu.

Související příspěvky: