Jak se rozdělit leukémie?

Obsah

Jak se rozdělit leukémie?

Jak se rozdělit leukémie?

Rozdělit leukémie jde nadále podle druhu krvinek, jenž postihne. Myeloidní postihuje granulocyty a monocyty, jenž v těle působí jako obrana proti infekcím. Lymfoidní ovlivňuje tvorbu lymfocytů. V 90% případů vzniká z B lymfocytů, avšak příčinou mohou být i T lymfocyty.

Co jsou příznaky leukémie?

Příznaky leukémie 1 Horečka. Jak uvádí Americká nadace pro rakovinu, horečka bývá nejčastějším příznakem leukémie, který nesmíte ignorovat. 2 Únava, slabost, lapání po dechu. Tyto příznaky jsou něco, co občas zažívá každý z nás, hlavně po náročném dni. Únava může bohužel signalizovat přítomnost rakoviny, jakou je právě leukémie. 3 Bledá pokožka a anémie. Anémie způsobená nedostatkem železa zvykne ovlivňovat častěji ženy než muže. Mnoho žen si tak myslí, že jejich anémie je způsobena nedostatkem uvedeného minerálu.

Co se skrývá leukémie?

Leukémie, pod tímto hrůzostrašně znějícím jménem se defakto skrývá celá řada nemocí, jenž určují jakým směrem se bude následná léčba ubírat a jakou má naději na úspěch. Mezi hlavní dva faktory pro rozdělení leukémie patří její agresivita a jaké krvinky jsou jí postihnuty. Dle rychlosti rozvinutí choroby mluvíme o akutní a chronické leukémii.

Jak se projevuje chronická myeloidní leukémie?

Chronická myeloidní leukémie (CML) je diagnozována přibližně u čtvrtiny pacientů pohybujících se ve věkovém rozmezí 45 až 55 let. Dochází při ni k nekontrolovatelnému množení bílých krvinek, což vede ke zvýšené srážlivosti krve. U CML se dá průběh nemoci rozdělit na tři stádia – chronická fáze, akcelerovaná fáze a blastický zvrat.

Související příspěvky: